EUROKRIT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   S svetom je treba v rokavicah, čeprav jih on nima. Jih je že raztrgal ali pa mu jih je evolucija odrekla.  Varnostna razdalja? Ta ne obvaruje pred astralnimi napadi.  Oh, v Beršabi koze, uboga Lija, v Tebah kuga, za vse. Kaj pa pod Tibro?  Koze kot kozli, oh, kam se prištevam in kam prihajam! Nas je Nekdo od prvega do četrtega hladnokrvno izžrebal?

   Pogled nazaj: saj to je repečnikova vučca, jaz pa moram čez njen hrib k Jeričevi Cvetki, ki bo imela na skednju verouk za nas, prvoobhajance. Spet je vojna, in fara je brez župnika. Ta vučca in premagam strah, že smo otroci na skednju in niti ne slutimo, da bo kmalu v plamenih. Od doma bom zrl v ta požar kot Abraham iz Beršabe v Sodomo. Pa Jeričev skedenj in Sodoma, kako da sta skladna?

   Pa kaj vučca, ko se vrnem od Jeriča, pod Tibro, me obkolita, z leve goveji konj in z desne prašičji bik. Teh pošasti se ne da opisati, treba jih je doživeti. Toliko lahko povem, da nista živali, pa tudi človeka nista več. Sta iz izumrle vrste živega. In ne vem, sta me včlanila ali izobčila. Vaščani se pretvarjajo, da ju ni, sploh pa ne v pogleski vasi, pod Tibro. Kot  da sem ujet v pogleski humor, ali pa prisostvujem poročilu Stare zaveze o selitvi Goga in Magoga v svoj tekst! Ta dvojec, goveji in prašičji, se verjetno prikriva v dveh adekvatih, to sta Pust in Kurent, Pont in Neandertalec.

   Naj zakričim mama, ata, v gluhi prostor! Res čudno, kako je bivalni prostor lahko pust in prazen. Se pa izvijam: je tudi vaju Bog ustvaril? Naju je, tebe pa ni. Kdo me pa je? Pojdi mamo vprašat! Ne upam si, si ne drznem! Kakor hočeš. Tudi ne veš, da eni priplavajo iz Jadrana in drugi iz Črnega morja. Bleknem: jutri grem k spovedi in k prvemu svetemu obhajilu. Pošsti izgineta, obpljusne me neznosen sram, ker hodim naokoli raztrgan in umazan. To prevetrenje, čeprav ni vetra, ki bi odpihnil raz mene prah dogodka.

   Je pa ta dvojček, ta živkrst, zakopal moje talente, in se mi ponudil, te bova midva zastopala! Kje neki? Sem obtoženi ali priča? Je moj tekst okolici nevaren, celo kužen? Zastopala me bosta, kot tožilec in obramba? Baje sem v svojem tekstu zapisal, da je življenje ali umetnost ali pornografija. Moral bi se pa opredeliti za eno od dveh trditev.

 

 

Home Up

                                      

 

 

 

izdelala Monika Štojs

Stran urejuje Magdalena Cundrič