PADCI SKOZ REČI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home Up

 

                                      

 

 

OPOZORILO  
 
 
V vsaki knjigi, vredni tega naziva, je odstavek – obdan z nepropustno mejo, da iz njega ne more beseda ven, in tudi vanj nepovabljena tujka nima vstopa. Njegova svetloba ne le da oslepi, lahko tudi ubije. (Dokler zemlja ne potegne ven vse njegove ''prihodnosti''.)
   ''Pojdi, prosim, knjiga moja, daleč stran od mene, nič nočem imeti s tabo, ne v dobrem ne v zlu…'' tako mi je govoril in sva se razšla.
   Sprenevedavi ogrci na človeških nogah, ki so njega vzeli meni in mene njemu, ga srečujejo in slinasto ogovarjajo: kaj pa ti, bi te morali poznati.
   Narod, ki ga zaničuje, bo sam zaničevan.
   Pravzaprav sem dvojna knjiga. in je to trpljivi dan dveh knjig v eni, v meni. In za drugo vsaka upa – udarila sem jo in ni umrla, le spi… Dve knjigi v eni, v meni! To pomeni premirje med obema.
   Njegovo ime, pisca dveh knjig, dveh knjig v eni,, v meni, ni umrlo, ampak le spi.
   Same slutnje in predvidevanja…
   Naj se ne znajdem nikoli v nobeni vojni med knjigami, če je že moj pisec pahnjen v napade, ki divjajo med pesniki. Vendar – ali nisva eno, in je njegova obveznost tudi moja – učim se, učim. Tostran je še teže kot onstran! Kdaj bo vprašal, morebiti v prazno, ali se moji knjigi dobro godi? Ali pa bo rekel, ko bi ti vedela, kaj šele jaz prestajam. Ti si bila na varnem, pod skladovnico opeke ali pod kupom čislanih knjig, jaz pa zdaj vržen v vodnjak zdaj prodan v nekakšen Egipt in vržen v ječo. O ko bi te bil napisal ta in ta, bi se ti bolje godilo! Bi o tebi pisali, da te obdaja mavrična svetloba, tako pa..!
   Zgleda, da sem še vedno knjiga-otrok, nekrščen, nekrščena.
   Kaj je tebi, knjiga, se muzajo (prividi) in dodajo –narobe si me razumela;
-v zmoti si;
-baba-važeš!
-ne veš, da gre za gibanje ŽIVETI BREZ KNJIGE
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                      

 

 

 

izdelala Monika Štojs

Stran urejuje Magdalena Cundrič