POSLEDNJA MOLITEV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROMAN POSLEDNJA MOLITEV SEM DOPOLNILA S PODATKI, KI SEM JIH DODATNO DOBILA PO TEM, KO JE KNJIGA ŽE IZŠLA. PREIMENOVALA SEM GA V  OTROK ŠTEVILKA 32 - G.

 

 

Home Up

 

 

 

 

Roman POSLEDNJA MOLITEV je zame osebno moj najboljši roman, vsekakor pa je moj najljubši. Je do neke mere avtobiografski. V njem razkrivam življenjske zgodbe svoje mame Francke, ki je bila med vojno izgnana v Nemčijo, tam spoznala mojega očeta, Belgijca, ki je bil prav tako izgnan v Nemčijo, mene pa je rodila doma, po vojni. Moja mama je imela še dve sestri, s katerima sva bili obe, ona in jaz tesno povezani. Ena je bila Zefi, ki je med vojno delala za partizane, po vojni pa so jo komunisti ogrozili do te mere, da je morala ilegalno prebegniti v Avstrijo, kjer je zaprosila za azil in ga tudi dobila. Nikoli več se ni vrnila v Slovenijo, preveč se je bala, da se ji bo komunistična oblast maščevala. Jaz pa sem od svojega štirinajstega leta naprej preživljala vse počitnice pri njej v Innsbrucku. Njeno tragično zgodbo sem že leta 1986 opisala v svojem prvem romanu AMBIS.

Tretja je Lucija. Bila je nuna pred in med vojno, po vojni to javno ni smela več biti. Zasebno pa j to seveda ostala in se nekaj let po vojni tudi preselila v skupno stanovanje v Mariboru s še nekaj nunami in sestro prednico. Večkrat sem jo tam obiskala in v spominu so mi ostale vedno prijzne in gostoljubne nune in prijazna in duhovita prednica.

Lucija je bila ena najlepših duš, kar sem jih v življenju srečala. Bila je verna, vse svoje življenje je posvetila Bogu in ubogim, nikoli mi pa ni vsiljevala svojih nazorov. Sprejela me je takšno kot sem. Krasne spomine imam nanjo.

Zgodbo sem zasnovala tako, da Mijina ostarela mama nekega jutra izgine neznano kam, Mija pa se v skrbeh poda za njo. Med potjo obuja svoje spomine na mamo, na obe teti, na koncu pa se ji razkrije srhljiva skrivnost, ki jo je mama pred njo in pred vsemi skrivala vse življenje, skrivnost, ki je bila prepreka, da se Mija in mama nista nikoli zares zbližali.

ROMAN je izšel v samozaložbi, leta 2011 pa ga je kot elektronsko knjigo izdala založba RUSLICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                      

 

 

 

izdelala Monika Štojs

Stran urejuje Magdalena Cundrič