TEMNA STRAN ZEMLJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEMNA STRAN ZEMLJE (ODLOMEK)

 PROLOG

 Rojen sem bil pod Tibro. V vasi, ki jo poimenujem z njenim starejšim imenom, ki je Poglič. Tibra je tesno povezana  z Beršebo, v kateri je bival patriarh Abraham in pa s Tebami, Ojdipovim mestom. Tibra, Beršeba, Tebe so torej v etimološkem nizu. Pa tudi v literarnem. Abraham je pisal knjigo Suhufi. Ta je gotovo govorila o človeku do Abrahama, je pa, žal, izgubljena. Ojdip je imel pisca o Kralju Ojdipu. Tekst obstaja kot mladinsko čtivo. Tema velikima tekstoma pridružujem svojega, ki pa je bil uničen, če ne ukraden. Tako sem prišel še do drugega niza, ki me povezuje z Abrahamom in Ojdipom: Suhufi, Kralj Ojdip, Tinov tekst.

Poglič?

To neobstoječe naselje pod Tibro  je vzporednica zgorele Sodome iz Suhufija.

Jaz sem cundrški. Cundrška hiša ima svojo kapelico lurške Marije, ker se je moji babici bojda prikazala Marija Ob tej navidezni pobožnosti so kljub njej cundrški vselej grdo ravnali z otroki, tako tudi z menoj.

1.

Prihajam iz Beršebe in Teb. V Beršebi sem iskal Abram-Lota, pa ga nihče ni hotel izdati, baje se skriva pred Bogom. V Tebah sem iskal Ojdipove, pa se vsi sprenevedajo, da so izumrli. Pa sem se vrnil pod Tibro, a tu ne najdem svojega bralca, češ, da je odpotoval. Glej ga zlodja, vsi, ki jih iščem, so nedosegljivi.

 Počasi se pomikam proti gmajni. Ali prvoobhajanec ali ciciban, kaj ti je bilo blizu, zaslišim za sabo glas. Obrnem se, nikogar ni. Ne prvo ne drugo, odgovorim nevidnemu. Oboje je bilo suženjstvo. Ali birmanec ali pionir, oboje je bilo: birmanec – Franckin tek za vozom, in pionir – tek za Josipom Brozom.

   Po eni strani kruto, po drugi odrešujoče je bilo to, da kot prvoobhajanec in birmanec nisem vedel, kaj mi pripada. Kot ciciban in pionir  pa nisem vedel, kaj z menoj počno. Če sem samo po to prišel na ta svet, se še nisem, kateri koli in kakršen koli, spraševal. Saj v mutastem kraju in mutastem času, nihče ni govoril z mano. O meni in proti meni pač.

 

Home
Up

                                      

 

 

 

izdelala Monika Štojs

Stran urejuje Magdalena Cundrič